Prije 30 godina 28. listopada osnovana je 136. brigada Hrvatske vojske ili 136.slatinska brigada
23 listopada, 2021
Poziv na izbornu skupštinu za članove GO HDZ-a Slatina te članove (izaslanike) skupštine ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije i obrasci kandidature
28 listopada, 2021

TKO ŽELI NAĐE NAČIN! TKO NE ŽELI, NAĐE IZGOVOR!

Zahvaljujući uspješnom korištenju EU fondova i povlačenju novca iz fondova EU već drugu godinu zaredom je Virovitica „šampion EU fondova“! U završnici je nadmašila Beli Manastir, Petrinju, Rijeku i Zagreb te je proglašena za najbolji Grad 2021. u kategoriji EU fondovi!
Veliki, srednji i mali gradovi ocjenjivali su se još i u kategoriji kvalitete života, kategoriji obrazovanje i mladi, u kategoriji gospodarstvo za male, srednje i velike gradove te u kategoriji najveći napredak u kvaliteti života.

Iskrene

čestitke

Gradu Virovitici!

Ipak, mi na žalost ne možemo kraj svih naslovnica ne osjetiti malu gorčinu jer se naša Slatina nije našla ni u jednoj od ovih kategorija. Ni ove, ni prošle, ni pretprošle godine… S tugom smo se zapitali gdje smo tu mi?! Gdje je naš grad?
Možda su neki čak i pomislili onu već otrcanu floskulu da Virovitica sve odvuče i da Slatina ne može doći do izražaja od njih!
I mi sami bi željeli vjerovati da je netko izvan Slatine kriv! Na žalost, to su informacije koje nam se pokušavaju plasirati kako bi se sakrio nerad i nezainteresiranost gradonačelnika i Gradske uprave. Na zadnjoj sjednici jedan je gradski vijećnik imao lošu insinuaciju na tu temu kada je rekao “a znamo zašto projekti ne prolaze”! Zanima i nas zašto ne prolaze projekti koji nisu ni pripremljeni a ni prijavljeni?!
Gradonačelnik Virovitice je nakon primanja nagrade izjavio: „Na projektima koje prijavljujemo na EU fondove doslovno radi uigrana vojska ljudi, počevši od Gradske uprave, Razvojne agencije VTA, naših tvrtki, ustanova, institucija i drugih. Radi se oko stotinu projekata u vrijednosti preko 4 milijarde kuna!“ Nikada nismo čuli za projekte koje je Slatina pripremila i o kojim iznosima se radi!
U kategorizacijama u kojima je Virovitica već dvije godine pobjednik rezultati i brojke govore sami za sebe! U Virovitici nagrade, a u Slatini izgovori! I okrivljavanje uvijek nekog drugog!
Naglašavali smo u kampanji da izdvajanja treba gledati u odnosu na ukupan proračun! Dakle, mali kozmetički i komunalni zahvati su uvijek dobodošli, ali zašto nema kapitalnih ulaganja kada za to postoje financijske pretpostavke!? Sjećate se da smo govorili da je Grad Slatina u posljednje 4 godine zbog fiskalne decentralizacije Vlade RH dobio 80 milijuna kuna više nego prijašnjih godina!!! Vidite li u Slatini tih 80 milijuna kuna u svojim kvartovima ili prigradskim naseljima!?
Ranije smo govorili, a i dalje smatramo, da su ulaganja u obrazovanje, socijalnu skrb i demografiju bila premala u odnosu na veličinu proračuna Grada Slatine!
Mi znamo i vjerujemo da je moguće da Slatina dođe u sam vrh! Ali jedino ako se Gradom kvalitetno upravlja! Za dobro upravljanje mora postojati jasna vizija, volja i želja za napredovanjem!
Ima li toga u Slatini?! Procijenite sami.
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić je izjavio da se prihodi smanjuju i da na neke izvore nećemo moći računati u budućem periodu?! Na koga je točno mislio da će ostati bez dijela svojih prihoda to ćemo tek vidjeti. Ono što sada vidimo je da već pripremaju izgovore i opravdanja za budući nerad!
U protekle 4 godine Grad Slatina nije prijavio niti jedan značajniji projekt, a najtužnije je što niti jedan projekt nije ni pripremio. Dok drugi grade i dograđuju, kod nas je i to tek nedavno, prijavljen projekt samo adaptacije Društvenog doma u Kozicama.
Projekte koje su naslijedili nisu čak ni stavili u funkciju, a samim time ti objekti ni nemaju svrhu, a ni ne ostvaruju nikakvu korist za zajednicu zbog čega su i izgrađeni!
Kada pogledamo susjedne ne samo gradove, već i susjedne općine, ne možemo se ne zapitati što će biti s našim gradom, brine li se itko za Slatinu i njenu budućnost???
Svjedoci smo kako su svuda oko Slatine u tijeku velike investicije u infrastrukturu, u izgradnju ustanova, poticanje obrazovanja, općine i gradovi imaju i veliki broj prijavljenih i odobrenih projekata iz socijalnog fonda koji direktno povećavaju kvalitetu života lokalnog stanovništva, a naš grad, ne samo što ne prijavljuje slične projekte, već ni ne ugovaraju one koji su mu odobreni. Sjetimo se priče o odobrenom projektu za marginalizirane skupine vrijednosti 1,5 milijuna kuna, a koji Denis Ostrošić nije želio potpisati!
Na kraju, mala škola gradonačelniku, ali i ostalima u Gradskoj upravi:
• Sve informacije o natječajima, javno su dostupne i kroz operativne programe mogu se vidjeti područja koja će se financirati iz EU fondova
• Početkom svake godine, objavljuju se godišnji planovi sa okvirnim informacijama o prihvatljivim prijaviteljima, alokacijama, prihvatljivim aktivnostima i planiranim rokovima objave pojedinih natječaja
• Najmanje mjesec dana prije izlaska svakog natječaja nacrt programa se stavlja na e-savjetovanje koje je javno dostupno i svi ga zainteresirani mogu vidjeti, ali i komentirati.
Uz to se objavljuju i kriteriji za ocjenjivanje, a projekti se ocjenjuju po transparentnim kriterijima! Već kod same prijave možete procijeniti koliko bodova očekivati!
Uz to projekte ocjenjuju najmanje dva nezavisna ocjenjivača čija se prosječna ocjena uzima za konačno bodovanje projekta!
Naravno da su sredstva ograničena pa se u objavljenim natječajima (Javnim pozivima) navode i ukupni budžeti koji su na raspolaganju što znači da je potrebno imati spremne prijave i projekte prijaviti što prije, odmah nakon objave, a ne ih tek početi pripremati kada se Javni poziv objavi!
Praznim pričama o sabotaži projekata zapravo se i dalje pokušava zataškati nerad, nesposobnost i nezainteresiranost za istinski razvoj grada! Uostalom, ne možete sabotirati nešto što i ne postoji!
Jedino što postoje su rezultati koji u Slatini izostaju! I da, u Slatini postoje izgovori. Jer tko želi nađe način, a tko ne želi, taj nađe izgovor!
Tako Vam (nam) je to!
Drage moje, dragi moji…
(Foto:pixabay)