Pozivi na izborne skupštine temeljnih organizacija HDZ-a grada Slatine
17 rujna, 2021
ČESTITAMO DAN HRVATSKE POLICIJE I BLAGDAN SVETOG MIHOVILA
29 rujna, 2021

STOP nasilju nad ženama!!!

STOP nasilju nad ženama!!!
22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.
U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje.
Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve.
Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja.
Na svima nama je odgovornost prijaviti nasilje, ali i sumnju na nasilje policiji, nadležnom Centru za socijalnu skrb, Državnom odvjetništvu, zdravstvenim ustanovama, obrazovnim ustanovama i slično.
Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u prvih pet mjeseci ove godine, došlo je do porasta žena žrtava nasilja u slučajevima vezanim uz nasilja u obitelji i nasilja prema bliskim osobama, a posebno zabrinjava porast broja silovanja.
Stoga je i nadalje potreban sustavan rad na sprječavanju nasilja na svim razinama vlasti, a što uključuje osposobljavanje uključenih nadležnih aktera, posvećeni rad na osvješćivanju ovog društvenog problema te osiguranje dostupnosti informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške žrtvama različitih oblika nasilja.
Ove godine se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u znaku izmjena Kaznenog Zakona koje bi trebale omogućiti učinkovitije kažnjavanje zlostavljača.