U Slatini je jučer održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
18 lipnja, 2021
Presedan u Hrvatskoj! Stranke ljevice SDP i Fokus podržale Domovinski pokret!
10 srpnja, 2021

Službeno je-Slatinski proračun na dnu ljestvice transparentnosti!

Jučer je u Virovitici održana 1.sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije u novom sazivu s 21. točkom Dnevnog reda. Nakon aktualnog sata, jednoglasno je usvojen Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Virovitičko-podravske županije, koja je za transparentnost proračuna dobila ocjenu 5.
Na žalost, od tri grada u našoj županiji, najgoru ocjenu dobila je Slatina.
Zašto, to treba pitati gradonačelnika Ostrošića, nakon i ukoliko se konstituira Gradsko vijeće grada Slatine na današnjoj sjednici.
I službeno,
Grad Slatina ima lošu transparentnost proračuna. Prema Osvrtu Instituta za javne financije, objavljenom 5.7.2021. godine, među svim gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, Slatina je na začelju liste.
Da je Ostrošićeva priča o transparentnom proračunu bila puka obmana, pisali smo prije nekoliko mjeseci. Sada je to i potkrijepljeno službenim istraživanjem.
Lokalna samouprava obvezna je objavljivati sve proračunske dokumente, ali i samo objaviti ne znači apsolutnu transparentnost.
„Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.
Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.“
Ocjene su od 1 do 5 gdje je ocjena 5 najbolja ocjena. Grad Slatina je na začelju! Dobio je ocjenu 3.
Od 127 grada u Hrvatskoj, samo 4 su dobila lošiju ocjenu od Slatine!!!
Je li nam Ostrošićev pokušaj prikazivanja transparentnog proračuna zaista razumljiv? Jesmo li mi građani mogli, na bilo koji način, sudjelovati u prijedlozima za trošenje proračunskih sredstava. Proračunska sredstva su i naša sredstva.
Zapitajte se kako se zaista upravljalo našim novcem protekle 4 godine?!
Zapitajte se onda i kako će se upravljati našim novcem u budućnosti.