Izbori u Zajednici Žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Slatina
21 listopada, 2021
TKO ŽELI NAĐE NAČIN! TKO NE ŽELI, NAĐE IZGOVOR!
25 listopada, 2021

Prije 30 godina 28. listopada osnovana je 136. brigada Hrvatske vojske ili 136.slatinska brigada

Prije 30 godina 28. listopada osnovana je 136. brigada Hrvatske vojske ili 136.slatinska brigada.
Na početku je naoružanja bilo malo, ali je srce i želja za obranom vlastitog doma i slobodnom Domovinom bilo veće od sve sile i naoružanja pobunjenih Srba i četnika.
Te 1991. godine 136. brigada sudjeluje i u oslobađanju okolnih sela na potezu Hum- Ćeralije, a 15. prosinca pripadnici brigade ulaze u Voćin. U Voćinu i okolici pronalaze 44 ubijena i masakrirana stanovnika hrvatske nacionalnosti, miniranu do temelja crkvu Majke Božje Voćinske kao i razrušene i spaljene kuće. Brigada nastavlja dalje sa protjerivanjem neprijatelja u pravcu Zvečevo – Kamenska, te prema Bučju gdje se spaja sa 127. brigadom HV iz Virovitice.
Bile su to prve akcije oslobađanja i poražavanja neprijateljske JNA i četnika na području Republike Hrvatske što je u ono vrijeme bio poticaj svim braniteljima, ali i pokazatelj neprijatelju da će se naša domovina braniti do zadnjeg daha i da nijedna mržnja nije jača od ljubavi prema vlastitom domu! Slatinski kraj je Božić te ’91.godine dočekao bez srbočetničkih pješačkih napada što na žalost nije bio slučaj u ostatku Hrvatske.
Kroz brigadu je prošlo 2500 branitelja, poginulo je 34 pripadnika, a više od 148 je ranjeno.

Pripadnicima 136.slatinske brigade

čestitamo

njihov Dan brigade!

Hvala vam na Domovini!
❤🤍💙🇭🇷🪖
Poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 136.slatinske brigade neka je vječna hvala! Laka im bila hrvatska gruda!
💙🙏💙