Čestitka GO HDZ-a Slatina povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja
4 kolovoza, 2021
Jutros je u Slatini preminula jedna od najstarijih članica HDZ-a gospođa Mira Pelikan
10 kolovoza, 2021

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni vijenci

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u Slatini su danas, 4. kolovoza 2021. godine ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na svu žrtvu koju su poginuli, nestali i zatočeni branitelji dali za nas i našu Domovinu.

U ime Gradske organizacije HDZ-a Slatina, vijenac su položili potpredsjednica Helena Hegediš,  predstavnici utemeljitelja, vijećnici HDZ-a Gradskog vijeća Grada Slatine i vijećnici HDZ-a Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, kao i ostali članovi GO HDZ Slatina.

 

Operacija Oluja (4. kolovoza − 7. kolovoza 1995.) je velika vojno-redarstvena operacija koja je pokrenuta nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja.

Ovom vojno-redarstvenom akcijom vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije i Baranje. Oluja je, uz operaciju Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja kao i značajnom doprinosu skorom kraju rata u Bosni i Hercegovini.