Skromno ali dostojanstveno obilježena 31. obljetnica osnutka HDZ-a Slatina
29 ožujka, 2021
Jučer je održana zadnja sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije u ovom sazivu!
31 ožujka, 2021

HDZ grada Slatine obilježio Cvjetnicu

Jučer je bio kršćanski blagdan Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
U hrvatskom narodu taj dan se obilježava donošenjem na blagoslov u crkve raznovrsno proljetno bilje: grančice drijenka, vrbe, lijeske, ljubice, bršljana, te maslinovih i palminih grana. Blagoslovljenom cvijeću i grančicama na Cvjetnicu, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).
Negdje je još ostao običaj umivanja na Cvjetnicu u vodi u koju se stavljalo cvijeće s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.
Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.
Veliki tjedan završava Uskrsom. Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Isus umro i uskrsnuo.
I HDZ grada Slatine obilježio je ovaj veliki kršćanski blagdan. Predsjednik Mladeži HDZ Slatina, Tomo Tomić i članovi Mladeži vjernicima su ispred Crkve sv.Josipa dijelili maslinove grančice. Svi koji su htjeli, zauzvrat su mogli u crkvi ostaviti milodar za stradale od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.