Tribina “Dan narcisa”
22 ožujka, 2022
Uskrsna čestitka predsjednika GO HDZ-a Slatina
15 travnja, 2022

HDZ grada Slatine obilježio Cvjetnicu

Danas je kršćanski blagdan Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.
U hrvatskom narodu taj dan se obilježava donošenjem na blagoslov u crkve raznovrsno proljetno bilje: grančice drijenka, vrbe, lijeske, ljubice, bršljana, te maslinovih i palminih grana. Blagoslovljenom cvijeću i grančicama na Cvjetnicu, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).
Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.
Veliki tjedan završava Uskrsom. Isusovo uskrsnuće u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Isus umro i uskrsnuo.
I HDZ grada Slatine obilježio je ovaj veliki kršćanski blagdan. Predsjednik GO HDZ-a Igor Fazekaš, predsjednik Mladeži HDZ-a Tomo Tomić te članovi Mladeži vjernicima su ispred Crkve sv. Josipa dijelili maslinove grančice. Svi koji su htjeli, zauzvrat su mogli u crkvi ostaviti milodar.