Ministar Horvat u radnom posjetu slatinskom Agroduhanu: Cilj unaprijediti poslovanje i pokrenuti proizvodnju cigareta
27 svibnja, 2021
Čestitka predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Slatina povodom Dana državnosti
30 svibnja, 2021

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV)

Danas obilježavamo Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kada je 28. svibnja 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.
Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.
Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te je taj čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.
"Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu", rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao: "Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost."
Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.
Svim pripadnicima Hrvatske vojske čestitam njihov dan, a poginulim, nestalim i preminulim neka je vječna hvala i slava!
💙🇭🇷💙🇭🇷💙