Drage Slatinčanke i Slatinčani, od srca Vam čestitam 1. svibnja
1 svibnja, 2021
Čestitka predsjednika GO HDZ-a Slatina povodom Uskrsa vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti
2 svibnja, 2021

26. obljetnica vojno-redarstvene akcije Hrvatske vojske i specijalne policije RH-Bljesak

Na današnji dan, prije 26. godina, započela je vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH-Bljesak.
Hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile su okupirana područja zapadne Slavonije.
Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.
U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.
U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.
Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.
Svim hrvatskim braniteljima neka je vječna hvala i slava, a poginulim i nestalima neka je laka hrvatska gruda!💙🇭🇷❤🇭🇷
(FOTO:https://portal.braniteljski-forum.com/)